20 juni 2024
19:30

Håbo FF

Referat: Danmarks IF - Håbo FF

Det är sista matchen innan upphållet och om 2x45 minuter så har vi spelat halva säsongen 2024. På andra sidan står gästerna Håbo FF. Och vi är dagen till ära förstärkas med ett gäng rödvita krigare från Damjuniorerna. Klockan slår 19:30 och Kalle sätter igång matchen med en klassisk pass till mittfältet och vi är igång. Häng med för nu går det undan. Vi spelar upp, via backlinjen, på vänster kanten. Halvvägs in på gästernas sida kommer matchens första frispark. Matchuret står på 0:36. Peps marscherar upp och tar frisparken (0:55) . Efter att det vart lite rörigt inne straffområdet bröstar Ullis ner bollen strax utanför straffområdet (1:01), pass ut mot en centralt stående Smilla, som laddar bössan (1:03) drar till och bollen seglar in över målvakten och strax under ribban och vi har kvällens första mål (1:05). Till råga på allt ett vackert mål också. Efter målet så är spelet något stressat och vi hittar inte vårt grundspel. Vi har inga längre passningssekvenser och det är många passningar med fel adress, från båda sidorna. Vi har en hörna i 11e minuten som blir en kort variant som har adress borte delen av målet där Donken kommer i ett bra läge. Denna matchen är huvudet hennes val, tyvärr går bollen i ribban, men en bra hörnvariant ändå.

Det är en matchbild som böljar fram och tillbaka, där ingen av sidorna har spelet. Det är korta sekvenser av bollinnehav, det är en ovan matchbild när vi blivit bortskämda med stort bollinnehav och lång fina passningssekvenser. Och så plötsligt händer det. Kejjan har bollen i eget straffområde och letar alternativ. Då faller Mats ner och tar emot felvänd.Ser en breddande Peps som tittar upp och ser en högt stående backlinje (nästan vid mittlinjen) på andra sidan samtidigt som det ligger en Ullis och lurar på vänsterkanten utanför ytterbacken. Peps lägger på yta - Ullis lägger i en växel och fångar upp boll och lämnar ytterbacken. Samtidigt som Kalle tar fart centralt och Tova på högerkanten avancerar framåt och inåt. Ullis skär inåt in i straffområdet lägger in bollen central där Kalle nu klivit in vid straffpunkten. Kalle sätter högern mot bollen och den är i nät. 2-0 och 24 minuter på tavlan. Vi transporterar oss till 27e minuten och Tova har bollen på högerkanten. Hon lägger in bollen centralt till Mats som direktskarvar till en rättvänd Sörnis som lägger utan den brett på vänsterkanten till Lina som nyttjar hela planens bredd. Lina tar upp bollen en bit och lägger in den till en avancerande Mats som lägger en boll på ytan mellan ytter och innerback. Ullis som har tagit sats skär in bakom ytterbacken och avancerar hela vägen in i straffområdet till kortlinjen och lägger in den centralt nära målvakten som får en hand på bollen men den styrs till Kalle som än en gång är i målområdet och drar till med vänstern denna gången (Kalle-tvåfot) och vi har 3-0 efter 27 spelade minuter.

I matchminut 33 har gästerna bollen på sin vänsterkant och försöker hitta en väg framåt, men en passning går fel och Mats fångar upp och sätter fart framåt och inåt. Ullis som skurit in och ligger nu med fart centralt. Mats lägger bollen på yta och Ullis fångar upp på straffområdeslinjen , tar ett par steg åt vänsterstolpen och lägger bollen åt högerdelen av målet. Bollen rullar förbi målvakten, som gått åt vänster, och hamnar i nätet. 4-0 är där med resultatet efter 33 spelade minuter. Resten av halvleken fortsätter som som den utspelat sig hitintills. Utan det spelet vi vant oss vid, vi har några få chanser till innan domaren blåser får halvtid.

Coach D gör ett byte i vilan. Tova kliver av och Vera (som gör division3 debut) tar plats på högersidan. Vi börjar andrahalvlek med en högre press och vaskar fram ett par chanser redan i inledningen av halvleken. Vi startar med bättre positionering, en aggressivare press och ett bättre passningsspel. Gästerna tillåts inte många besök på vår planhalva. Vi har ett par chanser till utökning men inget som genererar i några högre siffror på tavlan. Men det är betydligt närmare utökning än reducering i alla fall.

I 65 minuten har gästerna en frispark på vår planhalva i ett halvfarligt läge, men Kejjan är rätt placerad och bollen går rakt i famnen. Ett av få besök på vår planhalva. VI fortsätter spela bättre innehållsmässig fotboll än vi gjorde i den första halvleken. Vi har hittat vårt grundspel - om än inte perfekt men det är mer likt det vi är vana att se de rödvita agera. Nytt byte på gång där Lina kliver av och Meja tar plats på planen. I 70 minuten tar Donken ett inkast och kastar till en felvänd Mats som vänder upp och passerar två bevakare, lägger den till Smilla som droppat ner i mittcirkeln. Smilla tar mark och lägger en pass på yta mellan ytter- och mittback där Ullis kommer framrusande längs sin vänsterkant och skär direkt in i straffområdet och och lägger bollen förbi målvakten, men bollen tar i stolpen och studsar ut. Både Kalle och Vera är i målområdet. Men både Kalles och Veras försök tar på motståndarnas ben och bollen går till hörna, som tyvärr blir resultatlös men ett bra tryck mot motståndarnas mål.

VI har en bra period som bryts av med ett par uppstick från gästerna som tvingar Kejjan till att agera och vara med i spelet, men inget som är riktigt farligt utan anfallen avstyrs tryggt.I 83 minuten har vi en hörna som blir resultatlös men där Peps får ett knä på låret och behöver tas om hand. Det utlöser en bytescirkus och ommöblering på positionerna. Förutom Peps så kliver Ullis och Kalle av. In kommer Line, Junie och Flora (Line och Junie gör även dom division 3 debut). Trots byten så ser den avslutande delen av matchen ut som andra halvlek gjort i sin helhet. Skönt att se det Rödvita DNA:at har en fin tillväxt och att det finns yngre förmågor som knackar på dörren. Precis i slutet av matchen har Smilla tröttnat och snackar till sig en ostskiva (är det Aina-genen som vi får se? Rätt ska ju va rätt.). Vi håller ett bra tyck på motståndarnas planhalva trots att matchklockan står på 90+. Och vid 92 blåser domaren av dagens match.

Inte den bästa av matcher vi producerat, det är en match med två helt olika halvlekar. Den första har vi ett sämre innehåll men ändå gör vi 4 mål. Den andra är innehållsmässigt bättre men inga mål produceras. Vi har mer bollinnehav i andra 57% mot 52% i första, totalt 55%. Vi vinner skottstatistiken med förkrossande 21 mot gästernas 4. Vi vinner båda de fasta situationerna 11 hörnor och 12 frisparkar mot gästernas 1 respektive 7. VI tar hand om de 3 poängen och går på ledighet i toppen av tabellen. Så nu ska tjejerna ta en välförtjänt ledighet och hålla igång konditionen (eller hur tjejer?). Kul att se att det finns tillväxt med det rödvita DNA:t och att de yngre kliver in, bidrar och tar för sig. Keep up the good Work och hoppas på fler tillfällen i höst!

Önskar er en trevlig sommar och vi syns på Danelid till hösten.
En liten cliffhanger är att Coach D snart kommer med en halvtidsanalys kommer det bli både ris och ros?…stay tuned.